Menü
içinde , ,

2020 Yılının En İyi Filmleri Burada

2020 Yılın En İyi Filmlerini Sizler İçin Seçtik

2020 Yılın En İyi Filmlerini Sizler İçin Seçtik

2020 Yılın En İyi Filmlerini Sizler İçin Seçtik

2020, sinema için benzeri görülmemiş bir yıl oldu. Ancak yine de harika filmler bu zorlu sürece rağmen beyaz perdede yerini almayı başardı. 2020 yılında Covid-19 pandemisine rağmen vizyona girmiş en iyi filmleri sıraladık.

2020, sinema için benzeri görülmemiş, sancılı ve zor bir yıl oldu. Ama bildiğiniz gibi yine de bu engeller harika filmlerin çıkmasına engel olamadı. İşte editör ekibimizin oylamasına göre 2020’nin en iyi filmleri. Koronavirüs salgınının eğlence endüstrisi üzerinde muazzam bir etkisi oldu. Çekimlerin ertelenmesinden, sinemaların kapanmasına veya en iyi ihtimalle sınırlı kapasiteyle açılmaya zorlanmasına neden oldu. Birçok filmin vizyon tarihi birkaç kez ertelendi neredeyse. Yaşanan bu gecikmeler, önümüzdeki birkaç yıl için dizi ve filmlerin yayın takvimini değiştirdi. Endüstrinin işleyiş şeklini neredeyse geri dönülmez bir şekilde değiştirdi de diyebiliriz.

Ertelenen Filmler Arasında Dune, No Time To Die ve Black Widow Vardı

Dune (Orijinali kitap serisi olan bir yapım), No Time To Die (Yeni James Bond filmi.) ve Black Widow gibi gişe rekorları kırması beklenilen büyük filmlerin hepsinin ertelenmesi can sıkıcı oldu. Edgar Wright ve Wes Anderson gibi sevilen yönetmenlerin yeni sürümleriyle birlikte büyük bütçeli filmlerin ertelenmeseydi, 2020’nin en iyi filmlerinin hepsi yayınlanmış olsaydı, ne olurdu diye düşünmek gerçekten cazip geliyor. Ancak 2020 farklı bir yıl olsa da, bu mutlaka filmler için tamamen kötü olduğu anlamına gelmez. Sinematik gösterimler az ve çok uzak oldu. Ancak dünya altüst olmadan önce ve sonra yayınlanıp hala unutulmaz olanlar filmler de vardı. Bu sene akış hizmetlerinin ve VoD’un yükselişi göze çarptı. Her ne kadar hepsi olumlu olmasa da, gelecek için bazı büyük etkileri olsa da, sinemaların kapalı olmasıyla beyaz perdede yayınlanmak için gün sayan yapımların acısını hafifletmeye yardımcı oldu.

Youtube kanalımız Devasa Fikir TV‘de olduğu gibi sitemiz üzerinden de sizlere dizi ve film önerileri yapıyoruz. Sizler için 2020’nin en iyi filmleri olduğunu düşündüğümüz filmleri derledik. Daha küçük, daha tuhaf bir film havuzundan seçilerek biraz da garip denilecek bir liste oldu. Ancak bu yılın kendisine yakışıyor aslında. İşte 2020’nin en iyi filmleri.

Sinemalara ve belirli yayın hizmetlerine farklı erişim düzeylerine sahip farklı insanların olması, yelpazeyi biraz geniş tutabiliyor. Listeye girmeyen ama gerçekten izlemesi zevkli olan filmlerde vardı.

Bunlar:

  1. Mulan
  2. Enola Holmes (Sherlock’un karakterini bilerek ve isteyerek daha pozitif işlemiştir. Bunun tek nedeni, Sherlock’u aksi ve sempatik kalıbından çıkartıp, dikkatleri Enola üzerinde toplamaya çalışmışlar. Bu yüzden tepki toplamışlardı aslında.)
  3. The Gentlemen (İzleyeni tamamen içine çekmese de güzel bir filmdi.)

Mank (Dram/Komedi) Imdb: 7,2

Mank (Dram/Komedi) Imdb: 7,2

Citizen Kane (Yurttaş Kane)’in yapımıyla ilgili, senarist Herman J. Mankiewicz’e odaklanan siyah beyaz bir film. David Fincher’ın 2014’ten bu yana ilk filmi için en bariz seçim değildi. Ancak Mank’ın dönem tuzaklarının altına bakıldığında, yönetmenin filmi yapmak için neden bu kadar uzun süre uğraştığını görmek kolay (başlangıçta 1990’larda olması gerekiyordu. Senaryoyu David’in babası Jack Fincher yazmıştı).

Yapım, Hollywood’un Altın Çağı’nı, film makarasındaki sigara yanıklarına kadar sevgiyle yeniden yaratırken, Mank, Fight Club’ın yapımcısından beklediğiniz kadar alaycı bir film. Yönetmen, politikadan stüdyo sistemine kadar her şeyle ilgili hayal kırıklıklarını dile getirmek için Mank’ı kullanıyor. Tıpkı Citizen Kane’in kendisi gibi, şimdi olduğu kadar doğru geliyor. Bu seviyede bir başyapıt olmayabilir. Ancak başrolde Gary Oldman’ın başka bir dönüştürücü performansı ve Mario Davies rolünde Amanda Seyfried’in kariyerinin en iyisi bir dönüşüyle, Mank karanlık ve komik Ve biraz da trajik bir film oldu.

Host (Korku/Gizem) Imdb: 6,6

Host (Korku/Gizem) Imdb: 6,6

COVID-19 salgını sırasında tasarlanan, çekilen, düzenlenen ve piyasaya sürülen 2020 korku filmi Host’tan bugüne kadar başka bir film olmayabilir. Host filminde, bir grup arkadaş, içlerinden birinin aracı kiraladığı haftalık Zoom görüşmesi için bir araya gelir. Seans kaçınılmaz olarak ters gider ve ardından görüşmedeki kullanıcıları ve izleyicileri bir saatten kısa bir sürede heyecan verici, dehşet verici ve kilitli olan duygularını mükemmel şekilde yakalayan bir dehşete sürükler.

Host’un Zoom kullanımı, çok yaratıcıdır. Ancak aynı zamanda öncüllerinin çok ötesine geçen şekillerde gerçekten korkutucu ve bu konseptin basit bir hile haline gelmesine asla izin verilmiyor. Bunun yerine Host, yeni cihazlarını denenmiş ve test edilmiş korku filmi teknikleriyle harmanlayarak, karanlık, izolasyon ve atlama korkusu gibi unsurları, karakterlerin ve sizi içine çeken bir hikayenin yanında ustalıkla kullanıyor. Ve onu yaratan tür bilincinin bir başka kanıtı olarak, Host, oraya kaçırılan etkileyici sayıda gizli korku filmi referansı için birden fazla yeniden izlenmeyi teşvik ediyor.

Borat Subsequent Moviefilm (Komedi) Imdb: 6,7

Borat Subsequent Moviefilm (Komedi) Imdb: 6,7

Kimsenin ihtiyaç duyduklarını bilmediği 2006 kült komedisinin devamı niteliğindeki ya da piyasaya sürülmeden sadece birkaç hafta öncesine kadar olan Borat Subsequent Moviefilm, çığır açıcı olmasa da ilk film kadar şaşırtıcı, eğlenceli ve zorlu olmayı başardı. Borat 2’de, Mike Pence’in CPAC konuşmasına sızma ve Rudy Giuliani’nin “gömleğini sıkıştırması” gibi rezil sahneler de dahil olmak üzere, tartışmalara yol açmak ve izleyicileri şok etmek için tasarlanmış birkaç büyük an var. Bunu iyi yapıyor gerçekten.

Bunları ve daha fazlasını yaparken Borat 2, COVID-19 sırasında Donald Trump ve yönetimi altındaki Amerika’nın nasıl bir şekilde çakıştığına içgörülü ve açık bir bakış sağlıyor. Belki de en şaşırtıcı olanı, Sacha Baron Cohen’in bunu tekrar başarması ya da sonunda koronavirüsün bitmesi değil. Borat 2, absürt komediye biraz duygu katan, bir baba ile kız arasındaki bağ ve sevgi duygusunu içinde barındıran, sevgi dolu bir temaya sahip.

Tenet (Aksiyon/Bilim Kurgu) Imdb: 7,6

Tenet (Aksiyon/Bilim Kurgu) Imdb: 7,6

Christopher Nolan’ın palindromik filmi, yönetmenin umduğu gibi izleyicileri şaşırtmadı veya sinemaya bakış açımızı değiştirmedi. Ancak son yılların en zeki, zorlu ve benzersiz gişe rekorları kıran filmlerinden biri olmayı başardı. Açıkçası reklamı sırasında, filmi bekleyen hayranları öyle bir beklentiye soktular ki, kaçınılmaz sonu resmen kendi elleriyle hazırladılar. Filmin konusu, akışı ve oyuncuların performansı gayet güzelken, film vizyona girmeden önce oluşturulan beklenti yüzünden kendi kendine çelme taktı. Nolan’ın standartlarına göre bile, Tenet’in zamanı kullanması ve zamana müdahale etmesi kafa karıştırıcıydı biraz. Ancak özünde yüksek riskli ve bomba yüklü aksiyonlu heyecan verici bir casus hikayesi var. Yönetmen bir James Bond filmi yapmadı ama 007’den de bir farkı yok gibi filmin. Bu onun 007’deki kendi yorumu gibi. Filmdeki mecazları alıp onları yeni ve heyecan verici bir şeye dönüştürüyor. Quantum of Solace (2008’de çıkan James Bond filmi) ile kuantum fiziğini harmanlamış diyebiliriz.

Bu, açıklanması gereken bir film, ancak aynı zamanda, Nolan’ın tipik olarak harika aksiyon setlerinin yanı sıra harika bir oyuncu kadrosuna ve muhteşem sinematografiye sahip olan bu yolculukta devam etmek için söylenecek bir şey var. Tenet’in ses miksajı ile ilgili sorunlar biraz abartılı olsa da mevcut ve takip etmesi ne kadar zor olabileceğinden yeniden izlemeyi gerektiren bir film. Filmin arka planında bir sürü bilgi var. Resmen kendi evreni olan bir film izledik. Ama bu film o evrenin ilk filmi değil de 2. ya da 3. filmi. Bir evrene giriş yapıyorsanız, ilk film her zaman bilgi verici olur. Ancak Tenet filmi aksiyonla başlayınca insanlar ister istemez bir şeyleri kaçırdık hissiyatında filmi izliyorlar. Normal işleyişte zaman ileri doğru akarken bu filmde işler biraz karışık. Daha fazla spoiler vermeyim siz en iyisi filmi izleyin. Bu arada film ile ilgili inceleme videosu kanalımızda mevcut. Buradan videoya ulaşabilirsiniz.

Da 5 Bloods (Savaş/Dram) Imdb: 6,5

Da 5 Bloods (Savaş/Dram) Imdb: 6,5

Da 5 Bloods, herhangi bir yılda çıkmış olsaydı, güçlü bir film olurdu. Spike Lee’nin Vietnam Savaşı’nı ele alması, aksiyon sekanslarını hafıza temalarıyla karıştırması, Amerika’nın gazilerine, özellikle beyaz olmayan insanlara nasıl davrandığı… Daha genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde o zamanlarda ve şimdi de devam eden ırkçılık konusuna değiniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan ırkçılığa değinmek, özellikle sinemanın en hayati seslerinden birinin elinde güçlü bir mesajdır. Da 5 Bloods, Lee’nin kesinlikle bunu kanıtlamaktadır.

2020’de Black Lives Matter protestolarının ortasında yayınlandıktan sonra, Da 5 Bloods daha da fazla ilgi ve popülerlik kazandı. Bu sadece tarihi bir drama değil, Amerikan tarihindeki mevcut çalkantılı dönem hakkında güçlü bir açıklama.

Ekrandan fırlayan enerjisi ve öfkesi ile fikir, hırs ve duygularla dolu film. Delroy Lindo’nun Paul’undan, onu filmin geri kalanıyla birlikte ödül yarışmasına sokacak çarpıcı bir monolog ile inanılmaz derecede etkileyici bir sonuca varıyor.

Emma (Romantik/Dram) Imdb: 6,7

Emma (Romantik/Dram) Imdb: 6,7

Anya Taylor-Joy sevindirici derecede iyi bir 2020 geçirdi. The Queen’s Gambit’teki rolü ona en çok beğeni toplayan rolüyken, Emma ile ​​küçük ekranda olduğu kadar büyük ekrana da hakim olduğunu gösteriyor. Taylor-Joy, Jane Austen’ın Emma’sının son uyarlamasında adını taşıyan kahraman olarak rol alıyor. Romantik müdahaleci rolünü oynaması, iyi bir eşleşme olduğunu kanıtlıyor.

Autumn de Wilde’ın filmi, kitabın yaptığı karakterle aynı ince dengeleme eylemini gerçekleştirerek, izleyicinin onun daha olumsuz özelliklerinin farkına varmasını sağlar. Ancak aynı zamanda önlenemez derecede sevilir hale getirir. Oyuncuya harika bir yardımcı oyuncu eşlik ediyor. Johnny Flynn, Austen (uyarlama) filmlerinde büyük başrol oyuncularının panteonuna giriyor. Taylor-Joy’un kimyası ise filmi aydınlatıyor.

Tüm bunlar, zamanının ihtişamını mükemmel bir şekilde yakalayan lüks, güzel ve hoşgörülü bir ortamla çevrilidir. Aynı zamanda güncel, tamamen bağlantılı ve modern zamana sadıkken, Austen’in yapıtlarının büyük mizah duygusunu ve feminist mesajlarını da içinde barındırıyor.

Birds Of Prey (Aksiyon/Süper Kahraman Filmi) Imdb: 6,1

Birds Of Prey (Aksiyon/Süper Kahraman Filmi) Imdb: 6,1

Evet, Birds of Prey 2020’de çıktı, bu filmin kendisi kadar şaşırtıcı bir gerçek. Harley Quinn’in Suicide Squad’daki hikayesine bağlı bir şekilde devam ediyor. Birds of Prey, birçoklarının 2016 filminin yapacağını umduğu, popüler DC karakteri için bir bakış sunuyor. Birds of Prey, salgından önce bile gişede bombalandı. Ancak çok daha fazlasını hak eden saf adrenalin ve eğlence enjeksiyonu ayarında bir film.

Ewan McGregor, bir DCEU filminde geçirdiği en iyi zamanı yaşarken, her biri parıldamak için bir araya gelen ünlü Kuşlardan, kötü adam Black Mask’e kadar, nefis bir şekilde şiddetli, kara komik, öz farkında ve eğlenceli karakterlerle dolu. Kinetik, yaratıcı aksiyon ile Birds of Prey, seyircilere aralıksız bir patlama sunuyor.

The Invisible Man (Korku/Gerilim) Imdb: 7,1

The Invisible Man (Korku/Gerilim) Imdb: 7,1

2020, bir yıllık bir korku dizisi olabilir. Ancak aynı zamanda bazı harika korku filmleri de sundu. Bunların en iyisi ise The Invisible Man oldu. Yazar/yönetmen Leigh Whannel’in klasik Universel Monster (Universal’ın Klasik Canavarlar Serisi) hakkındaki çağdaş yorumu, bu karakterlerin çalışmak için ortak evrenlere ihtiyaç duymadığını hissettiriyor. Ancak bunun yanında harika hikayeler, yıldız performansları, dahice bir hayal gücü duygusu ve gerçek korkular gerektirdiğini de gösteriyor.

The Invisible Man, bunlardan birçoğuna sahip. Bu modern anlatım, başlık karakterini nefes kesici bir erkek arkadaş olarak zekice ortaya koyuyor. Akıllıca, kurbanı olan Elisabeth Moss’un canlandırdığı Cecilia’ya odaklanıyor. Bu bir travma ve istismar çalışmasıdır. Bu durumda partneri, gerçek anlamda görünmez bir adam olsa da, o kadar çok masaldan bahsediyor ki, bunun güçlü ve dokunaklı bir şekilde temeli var.

Moss başrolde şaşırtıcı derecede iyi. Uzun zamandır yüzünü bir dizi duyguyu iletmek için kullanmada en iyi oyunculardan biri. Bu, korkmuş ve savunmasızdan, güçlü ve içe doğru geçiş yapıyor. Bu filmde sahip olduğu duygu kontrolünün zirvesine ulaşıyor.

Palm Springs (Komedi/Romantik-Komedi) Imdb: 7,4

Palm Springs (Komedi/Romantik-Komedi) Imdb: 7,4

Hulu’nun zaman döngüsü romantik komedisi Palm Springs, Groundhog Day konsepti ve Romantik-Komedi olarak iki ayrı yönü birleştirmekle kalmaz. Palm Springs, ikisini ustaca bir araya getirmesiyle de öne çıkıyor.

Palm Springs’teki bir düğünde buluşan ve bir zaman döngüsüne karışan iki yabancı görüyoruz. Palm Springs, bu konsepti bir yerine iki kişi yaparak ve zamanını hayatlarını keşfetmek için kullanarak kendi yorumunu yapıyor. Ayrıca bunu yaparken bu iki yabancıyı da birbirine yaklaştırıyor.

İnanılmaz derecede zeki ve aşırı derecede komik diyebiliriz. Aynı zamanda tatlı, romantik ve çekici. Bu yorumları benim yapmam doğru olmaz. En iyisi sempatik diyelim, geçelim.

Hamilton (Müzikal/Dram) Imdb: 9,0

Hamilton (Müzikal/Dram) Imdb: 9,0

Film mi müzikal mi? Bir film müzikali veya müzikal bir film? Üstadın dediği gibi: “Sorular, sorular, aklımdaki sorular. At bunları kenara! Çünkü karşındaki yeter bana.” (İsmail Yk – Şappur Şuppur). İzleyip kendiniz karar verseniz daha iyi. Üzerine hangi etiketi koyarsanız koyun, Disney+ üzerindeki Hamilton versiyonu 2020’de hepimizi etkiledi.

2016’da üç geceden fazla çekilen kayıt, onu canlı izlediğiniz şovun ölçeğini tam olarak yakalayamayabilir. Ancak prodüksiyonun duygusunu gerçekten sergileyerek durumu telafi ediyor. Yakın çekimler, izleyicilerin şarkı söyleme ve dans etme arasında ne kadar oyunculuk olduğunu görmelerine olanak tanıyor.

Yorum Bırakın

Yazar Nicolas

Sitemiz üzerinden sinema sektörüne dahil olan her şey ile ilgileniyoruz. Diziler de buna dahil. Normalde Youtube ve İnstagram üzerinden işimizi yapıyorken(dizi film eleştirileri, replikleri, haberleri), sitemizden ise daha geniş bir skala üzerinden paylaşımlarda bulunuyoruz. Örneğin; mantık, felsefe, derinlemesine alt metin eleştirileri gibi diyelim. Yazmak istediğim çok konu başlığı var ama gün geçtikçe yazılan yazılarda bu konulara şahit olacaksınız zaten.

E-Mail: nicolas@devasafikir.com

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla