Menü
içinde

Batman ve Maya Mitolojisi Arasındaki İlişki

Batman ve Maya Mitolojisi Arasındaki İlişki

Batman ve Maya Mitolojisi Arasındaki İlişki

Batman ve Maya Mitolojisi Arasındaki İlişki
 
Batman Maya Mitolojisinden Uyarlama Bir Karakter Mi?

 
 
Bir çizgi roman sever olarak hem Marvel hemde DC karakterleri hakkındaki çıkan her şeyi dikkate alan biriyim. Yine bununla alakalı olan bir durumla karşılaştım. Bu sefer Batman ile alakalı bir haber bu. Bu haber yeniden gündeme gelse de 2014 yılında yapılan bir çalışmaya dayanıyor.
 
 
Bu sefer Batman ile alakalı bir haber bu. Bu haber yeniden gündeme gelse de 2014 yılında yapılan bir çalışmaya dayanıyor.

Maya uygarlığını hepimiz az çok biliyoruz. Peki bu uygarlığın mitolojisinde yer alan bir yaratıktan haberdar mısınız? Bu yaratığın resmedilişi bizlere DC karakteri olan Batman’i hatırlatıyor. Bu yaratığın adı Camazotz. İsim size bir şeyler çağrıştırmasa da duvarlara resmedilen figürlerin size bir şeyleri anımsattığını göreceksiniz.

İsim size bir şeyler çağrıştırmasa da duvarlara resmedilen figürlerin size bir şeyleri anımsattığını göreceksiniz.

Camazotz bir mitoloji, bir nevi Maya uygarlığının Batman’i bu yaratık. Maya uygarlığının yaşantısını araştıran konuyla ilgili araştırmacılar bu topluluğun inanışlarına yöneldiğinde mitolojilerinde barındırdığı bir yaratık ile karşılaşıyor. Bu yaratığın adı Camazotz. Camazotz, görünüş itibariyle Batman’a benzerlik gösteriyor. Bize yaratık olarak yansıyan bu varlık Maya mitolojisinde bir tanrı olarak görülüyor.

Maya mitolojisinin bir tanrısı olan Camazotz, görünüş itibariyle insan vücudunu andıran bir yapıya sahip. Bunun yanında üst kısmında yarasa kafası yer almakta. Tuhaf olan kısım ise sivri kulaklara ve yüzünün bir kısmını örten bir maskeye sahip. Bu durum direk akıllara DC’nin en bilinir karakterlerinden olan Batman’i hatırlattı değil mi? Farkındayım bu durum bana da biraz şaşkınlık yaşattı. Aklıma şu soru geldi, Batman karakteri acaba bir alıntı mı ?

Bu durum direk akıllara DC’nin en bilinir karakterlerinden olan Batman’i hatırlattı değil mi?

Edinilen bilgiye göre Maya mitolojisinde Camazotz adlı tanrı elinde bıçak ve kurbanını tutuyor. Bu aslında çoğu mitolojide rastlayabileceğimiz bir durum. Mayalar eski bir uygarlık olduğu için mitolojide bahsi geçen bu tanrıyla alakalı fazla bilgi bulunmamaktadır. DC kuruluşunun 75. yılı için bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın başarılı olabilmesi için 30 tane sanatçıyı bir araya getirdi. Ve bu sanatçılardan DC’nin ağır topu olan Batman’i yeniden yapmalarını istedi. Asıl olay burada başlıyor. Çünkü bu 30 sanatçı arasında mitolojilere hakim olan biri daha vardı. Bu sanatçı adı Christian Pacheco’du. Bu sanatçı Kimbal adında bir tasarım firmasının sahibi aynı zamanda. Bu firma Yucatán, Mexico’da bulunmaktadır.

Pacheco, olaya farklı bir pencereden bakmak istedi. DC karakteri olan Batman’a baktığında ise gördüğü  farklı bir şeydi. Bilinenin aksine Batman karakteri görünüş bakımından bazı yaratıklarla benzerlik gösteriyordu. Bu benzerlik yarı insan yarı yarasa görünümünden kaynaklanıyordu. Bu görünüm aslında tarihe baktığımızda ilk olarak bir mitolojide ortaya çıkmıştı. Bu mitoloji Mayaların mitolojisiydi. Bu efsanevi varlık Mayaların korkulan tanrısı Camazotz’du. Yarı yarasa ve yarı insan görünümü tarihte ilk kez Camazotz’u tasvir edilirken resmedilmişti.

yarı yarasa ve yarı insan görünümü tarihte ilk kez Camazotz’u tasvir edilirken resmedilmişti.

Bu duruma atıfta bulunmak isteyen Pacheco ve stüdyosu, efsane karakter Bruce Wayne’i Batman olarak gösteren kostümü tasarlarken Mayaların mitolojisinden yardım aldılar. Batman büstünü Camazotz’u andıran Maya uygarlığına ait olan motiflerle yeniden yorumladılar. Sonuç ise görülmeye değerdi. Bu yorumlamaya şahit olan herkes şaşkına döndü. Devamında ise yeniden yorumlanan Batman büstü 2015’te  sergilenmek üzere Meksika Dizayn Müzesine götürüldü ve orada sergilendi.

Maya motifleriyle süslü olan Batman büstünün akıbeti bilinmiyor. Çünkü sanatçı ve stüdyosu büstü kimin aldığını öğrenememiş. Sanatçı ve stüdyonun açıklamasına göre tasarlanan Batman büstü en son o müzede görülmüş. Pacheco, parçayı en son müzede gördüğünü ve şimdi nerede olduğunu bilmediğini belirtmiş.

Sanatçı ve stüdyonun açıklamasına göre tasarlanan Batman büstü en son o müzede görülmüş.

Yapılan çalışma gerçekten güzel olmuş. Ve böyle düşünen bir tek ben değilim anlaşılan. Çünkü büst kısa sürede satılmış. Ortaya güzel bir çalışma çıkartan Pacheco ve stüdyosuna teşekkür ederiz. Çizgi roman karakterleri son dönemlerde Marvel filmleriyle patlama yaşasa da DC’ye ait karakterler biraz sönük kaldı. Umarız DC gerekli adımları atar ve bu attıkları adımların arkasında dururlar. DC evreni bir daha rebootlanırsa aradaki farkı açan Marvel’a yetişme ihtimalleri imkansıza yakın bir yerde olur. Okuduğunuz için teşekkürler. İyi bloglar…

Yorum Bırakın

Yazar Nicolas

Sitemiz üzerinden sinema sektörüne dahil olan her şey ile ilgileniyoruz. Diziler de buna dahil. Normalde Youtube ve İnstagram üzerinden işimizi yapıyorken(dizi film eleştirileri, replikleri, haberleri), sitemizden ise daha geniş bir skala üzerinden paylaşımlarda bulunuyoruz. Örneğin; mantık, felsefe, derinlemesine alt metin eleştirileri gibi diyelim. Yazmak istediğim çok konu başlığı var ama gün geçtikçe yazılan yazılarda bu konulara şahit olacaksınız zaten.

E-Mail: nicolas@devasafikir.com

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla