Menü
içinde ,

Avengers Endgame: Thor Neden Gerçekten Değersiz Olduğuna İnanıyordu

Thor’un Avengers: End Game Filminde Kendini Değersiz Hissetmesinin Sebebi Ne?

Avengers Endgame: Thor Neden Gerçekten Değersiz Olduğuna İnanıyordu

Avengers Endgame: Thor Neden Gerçekten Değersiz Olduğuna İnanıyordu

Avengers: Endgame’de Thor, zamanda sıçramayla Asgard’a döndüğünde değersiz olduğuna inanıyor ve bunu seyirciye hissettiriyordu. Bunun sebebi ise Asgard halkını taşıyan savaş gemisinin istilaya uğraması ve sevdiği iki kişinin Thanos tarafından öldürülürken Thor‘un bir şey yapamaması gibi olaylar zinciri.

Endgame’deki Asgard sahnesinde Thor’un annesi Frigga, Thor’un kendine olan inancını tazelemesini istiyordu.

Avengers: Endgame’de Thor zamanda geriye gidip annesi Frigga ile Asgard’da buluştuğunda, Şimşek Tanrısı kendisinin değersiz olduğuna inanıyordu. Thor: Ragnarok filminde Thor‘un Mjolnir’inin yok edilmesinin ardından bile Şimşek Tanrısı olarak kaldığını bir kez daha doğruladı. Thanos’u ilk kez öldürmedeki başarısızlığına bağlı olduğunu öne sürmek için yeterli olmadığı göz önüne alındığında, bundan daha karmaşık önemli bir soru bırakıyor.

Thor, Tekrar Mjolnir’ı Kaldıramayacağını Düşünüyordu

Thor’un değersiz olduğuna olan inancı, Endgame’deki Asgard sahnesinde doğrulandı. Thor’a gerçekte kim olduğunu hatırlatan annesi Frigga ile yaptığı aydınlatıcı konuşmanın sonunda Thor, Mjolnir’ı çağırır ve efsanevi çekiç yine ona gelir. Thor, Mjolnir’ın ona gelmesinden sonra rahatlayarak güler ve “Ben hala layığım!” der. Mjolnir’ın gelmesi Thor için bir şoktur aslında. Annesinin ona olan inancına rağmen Thor kendine inanmıyordu. Ve bu onun için bir sürpriz oldu.

Thor, Thanos’un Evrendeki Canlıların Yarısını Öldürmesinin Sorumlusu Olarak Kendisini Görüyor

Thor’un Thanos’un parmaklarını şıklatmasını engelleyemez. Neden başarısız olduğuna inanmasının sebebi olarak da bu durum açık bir şekilde işlendi. Bir hata yaptı ve bunun için kendini suçladı. Ancak Thor’un MCU’daki sahnelerinde başarısızlığının onu değersiz olmaya mahkum edeceğini gösteren hiçbir şey yok.

2011’de vizyona giren Thor filminde Odin, oğlunu kralın açık emrini dinlemediği, “Dokuz Diyar” içindeki barış dengesini ve halkını tehlikeye attığı için sürgün eder. Herkes hata yapabilir ve Thor, Ragnarok filminde Surtur’a her zaman ciddi hatalar yaptığından bahsediyor.

Başka herhangi bir noktada değeriyle alakalı bir durum olmamıştır. Marvel’ın yeni kitabı The Wakanda Files‘da, kullanıcısı ile Mjolnir arasındaki psişik/zihinsel bağı ve gerekli gücü açıklayan bir ipucu var. Bu Thor’un zihninin anahtarı olacaktı.

Thor’un yeteneklerini artıran bu silahlar arasında psişik veya telekinetik bir bağlantı vardır. Bu nedenle Thor, birçok kez herhangi birinin Mjolnir’i kullanması halinde çekicin kullanıcısını delirtebilme ihtimalinden bahsetmiştir. Çekicin bir ölümlü üzerindeki psişik etkileri gerçekten felaket olabilir.

Thor Endgame’de Neden Formunu Kaybetmişti?

Thor’un yeni Sonsuzluk Eldiveni’ni kullanmak isterken ekibin geri kalanının, fiziğinden ziyade zihinsel durumuna atıfta bulunarak formda olmadığını belirtmelerinden dolayı Thor’un geri çekilmesini istemiştir. Ancak Thor’un değersizliğine olan inancı, kesinlikle nasıl göründüğüyle alakalı. Esasen, Thor’un Avengers: Endgame’deki başarısızlıktan sonraki dönüşümü, Infinity War’daki Thanos’a karşı olan başarısızlığına ve bunun bedeline bir tepkidir. O an tetiklenen TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)’den muzdariptir. Bu durum Thanos’un adı anıldığında fark ediliyor, ürperiyor ve tavrı karanlık bir şekilde değişiyor. Karakterin filmdeki davranışları ise rahatlık, aşırı yeme ve içme. Bu durum MCU genelinde kişisel psikolojisiyle doğrudan bağlantılı. Thor, bir şekilde böyle davranarak kendini cezalandırıyor.

Thor Mental Anlamda Çok Kırılgan Biri Mi?

Thor, Avengers’ın geri kalanıyla toplantı halindeyken tamamen bitmiş bir evsizi andıran görünüme sahipti.

Thor, Yenilmezlerin geri kalanıyla tanıştığı andan itibaren ama özellikle Thor: Ragnarok ve Infinity War’da Star-Lord ile çatıştığı zaman, küstahlığı ve kendine olan inancı büyük ölçüde bir kahraman olarak statüsüne bağlı olduğunu gösteriyor. Diğer Avengers‘lardan herhangi birinin Mjolnir’i alması fikri onun için zar zor gizlenmiş bir korkudur. Scarlet Witch zihnini manipüle ettiğinde Thor, etkilenmeyecek kadar “güçlü” olduğunu söyleyerek kendini tatmin etmeye çalışır. Thor’un kendi imajı, başarıları ve benzersiz güçleriyle çok bağlantılı. Bu yüzden Thanos’u yenememesi onun kendine olan güvenini sorgulamasına neden oldu. Egosunun bir anda alt üst olması ve devamında her şeyi boş vermiş bir şekilde karşımıza çıkması, onun kırılgan biri olduğunun kanıtıdır. Bu başarısızlığı kabul edip ve kendi içindeki savaşı kaybeder. Kendinin değersiz olduğu fikri onda büyük bir yıkıma yol açar, hem zihnen hem de bedenen. Son filmdeki görünümü ve Asgard sahnesi tamamen bunu doğrular nitelikte.

Thor, mental ve fiziksel olarak en diptedir. Bu olaylardan sonra “Şişman Thor” olarak görünür. Bu değişim sadece bedeninde olmamıştır. Thor, zihnen de değişir. Artık kendisinin bir kahraman olmadığına, aynı başarılara sahip olmadığına inanıyor. Ve daha kötü olan kısmı, Avengers’ın geri kalanı da aynı şeye inanıyor gibi görünüyor. En önemlisi, nasıl tepki verdiğinden dolayı bu durum ortaya çıkıyor. Thanos’un ismini duyması yüzünden kendi içindeki sorunlar tetikleniyor. Artık zihinsel olarak Mjolnir’a layık olacak kadar güçlü olmadığını düşünüyor. Bu sahnelerde yaşananları değerlendirip anladıktan sonra, Thor’un neden Avengers: Endgame’de eldiveni kullanamayacağının söylenmesinin ardından bu durumu kabullenişini çok iyi açıklıyor.

Yorum Bırakın

Yazar Nicolas

Sitemiz üzerinden sinema sektörüne dahil olan her şey ile ilgileniyoruz. Diziler de buna dahil. Normalde Youtube ve İnstagram üzerinden işimizi yapıyorken(dizi film eleştirileri, replikleri, haberleri), sitemizden ise daha geniş bir skala üzerinden paylaşımlarda bulunuyoruz. Örneğin; mantık, felsefe, derinlemesine alt metin eleştirileri gibi diyelim. Yazmak istediğim çok konu başlığı var ama gün geçtikçe yazılan yazılarda bu konulara şahit olacaksınız zaten.

E-Mail: nicolas@devasafikir.com

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla